Veri tabanı, firmanızı ait tüm bilgilerin dijital ortamda depolanmasını sağlayan sistemdir. Tüm verilerinizin ve bilgilerinizin kategorize olmuş şekilde güvenle korunmasını sağlar. İşlerinizi kontrol altında tutmak ve geliştirmek için kullanmanız gereken sistemler bütünüdür diyebiliriz. Veri tabanlarını kontrol altında tutmak için ise veri tabanı yönetim sistemleri kullanmanız gerekiyor.
Veri tabanları gündelik yaşantımızda hastanelerde, telefon çağrı servislerinde, internet sitelerinde ya da bağlantı sağlayıcılarında kullanılmaktadır. Doğru ve düzenli bir kullanım sayesinde hem bireysel çalışmalarda hem de kurumsal çalışmalarda daha fazla verim sağlamaktadır. Bu nedenle veri tabanı yönetim sistemleri kurumlar ve bireyler tarafından incelenmekte ve sıklıkla kullanılmaktadır. İş yerlerinde sıklıkla Data şeklinde bahsedilen veri toplulukları en iyi veri tabanı örnekleridir. Herhangi bir sektör ya da pazar sınırlaması olmadığı için pek çok kişi ve kurum tarafından veri tabanı tercih edilmektedir. Ayrıca veri tabanı yönetimi hakkında destek alınmaktadır.
Veri, yukarıda bahsettiğimiz gibi bilgi ve belgelere verdiğimiz isimlerin tamamıdır. Peki, kişi ve kuruluşlar bu verileri yönetmek istediği zaman ne yapmalıdırlar? Bunun cevabı aslında oldukça basit.
Günümüzde veri yönetimi adını verdiğimiz işletme sistemi sayesinde verileri belli bir düzende belli aralıklarla toplayabilirsiniz. Böylece verileri düzenlemek çok daha kolay hale gelebiliyor. Veri yönetimi için hizmet veren kişi ve kuruluşlar mevcut. Bunların en temelde yaptıkları işlemler:
Hem sanal ortamda hem de yapılan diğer işlemlerde veri kalabalığını ayrıştırmak ve depolamak oldukça önem isteyen bir iştir. Veri yönetimi tam da bu noktada kişilerin işine yaramaktadır.
İşletmenize ait verileri yönetmeniz düşündüğünüzün aksine çok meşakkatli bir iştir. Tüm bu süreçte veri yönetimi için ilgili kişilerin öncelikle veri oluşturması ya da olan verilere erişebilmesi gerekmektedir. Daha sonra hem veri güvenliği hem de kuruluşun güvenliği için verileri birden fazla yerde depolamalıdır. Bu sayede güvenle verilerinizi saklamanız mümkün olur.
Herhangi olumsuz bir durum yaşadığınız zaman elde olan verileri kaybetmemeniz için bu verileri kurtarmayı biliyor olmalısınız. Yahut o an için bir kurtarma planı geliştirmesi gerekmektedir. Elde olan verilerin kullanımını algoritmalar ya da çeşitli başka projeler için kullanıma hazır hale getirmelidir. Bu verilerin sadece ilgili kişilerle paylaşılmasını sağlamalı yani güvenlikten sorumlu olmalıdır.
Artık kullanılmayacak olan verileri en uygun şekilde arşivlemek ya da ulaşılamayacak şekilde imha etmek gerekmektedir. En temel haliyle veri yönetimi nedir sorusunun cevabı burada saklıdır.
Veri saklamak ve verileri kullanmak bir kişi ya da kuruluşun en önemli stratejilerinden bir tanesi olmalıdır. Bu nedenle veriye yatırdığınız ücreti ya da verilere verdiğiniz önemi aslında projeye verdiğiniz önemle eşdeğer görebilirsiniz. Günümüzde pek çok büyük şirket toplulukların verilerini almaktadır. Buna uygun satış ve pazarlama teknolojisi geliştirmektedir. Bunun sonucunda da çok daha fazla ürün satışı veya tanınırlık elde edilmektedir. Yani veri için ayırdığınız sermaye her halükârda misliyle mevcut projeye geri döner.
SQL olarak kısalttığımız Structured Query Language, veri tabanı düzenleme gibi pek çok işlevi bünyesinde barındırır. Veri tabanı uygulamalarından bir tanesidir. Türkçe anlamı yapılandırılmış sorgu dili olarak geçmektedir.
Veri tabanı uygulamaları arasında en çok tercih edilenlerdendir. Birden çok veri grubunu içerisinde farklı tür ve boyutlarda bulundurabilmektedir. Farklı fonksiyonlar içermesi ile kullanım kolaylığı sağlamaktadır. Tüm bunlara ek olarak elinizde tuttuğunuz verileri yönetmeniz, bu verileri imha etmeniz ya da tamamen aktive etmeniz gibi amaçlarla kullanmanıza da uygunluk sağlamaktadır. SQL nedir sorusunun cevabı olarak pek çok kişi bir programlama dili olduğunu söyleyebilir. Ancak durum bu şekilde değil. Sadece veri tabanları konusunda kullanabileceğiniz bir alt dil olarak geçmektedir.
Başlangıçta matematiksel bir dizilim ile kullanılan bu uygulama pek kullanışlı değildi. Hem programcılar hem de kullanıcıları tarafından kullanım rahatlığı olmadığı nedeniyle tercih edilmiyordu. Ancak Square isimli uygulama daha sonra hemen hemen her konuda kendisini geliştirmiştir. Bu sayede yaygın kullanılır bir uygulama olmayı başardı. Şu anda dünya üzerindeki pek çok veri tabanı bu sistemle, yani SQL ile doğrudan ilişkilidir. SQL’in kontrolü altında olan veri tabanlarını aşağıda sizler için sıraladık.
Veri tabanı yönetiminin her geçen gün dünya üzerinde daha yaygın kullanılması ile SQL’in ne işe yaradığı da pek çok kişi tarafından merak konusu oldu. SQL veri tabanı yönetmek veya bu yönetimi bir uygulama ile takip etmek isteyen kişilerin olmazsa olmazıdır. Programlama alt dilinin temel taşıdır. SQL sayesinde veri işlemek konusunda sorun yaratabilen büyük boyutlu verileri birkaç işlem ile işlemek mümkün hale geliyor.
-Veri tabanında halihazırda olan ancak işe yarayacağı düşünülen tüm verileri SQL sayesinde kayıt altına alabilirsiniz.
– Veri tabanı oluşturmuş olan kişiler SQL sayesinde kendi veri tabanları ile uyumlu olan yeni verileri bulabilirler. Bu sayede çok basit birkaç adım ile verileri toplamanız kolaylaşır.
– Veri tabanını güncellemek başka bir programlama dili için çok zor olabilir. Yahut belki mümkün bile olmayabilir. Ancak SQL ile bu çok basit bir işlemdir. Dolayısıyla kendi veri tabanını yenilemek ya da güncellemek isteyen kişiler de SQL tercih edebilir.
– SQL büyük bir veri alt tabanı olduğu için sadece kendi verileriniz arasında değil milyonlarca veri arasında arama yapabilirsiniz. Ayrıca bulduğunuz verileri diğer veri kaynaklarından sorgulatabilirsiniz.
– Veri silme işlemini de SQL üzerinden basit bir şekilde yapabilirsiniz.
– Mevcut veri tabanınız için güvenlik sorunları yaşıyorsanız o durumda veri tabanınıza kimlerin erişebileceğini ayarlayabilirsiniz. Bu sayede verileriniz koruma altına alınmış da olacaktır.
Mevcut bir web sitesi olan ya da kişilerin veri çıkarımlarını kullanarak gelişmesi mümkün olan bir ürüne, cihaza ya da başka bir hizmete sahip olan kişiler mutlaka SQL kullanmalıdır. Bu sayede daha fazla potansiyel web sitesi ziyaretçisine sahip olabilirsiniz.
Belirli bir veritabanı oluşturmak, bu veritabanlarını düzenlemek ya da bunları imha etmek için kullanılan veri tabanı yönetim sistemleri vardır. Peki bu gibi durumlarda kullanılan veri tabanı yönetim sistemi nedir?
Veri depolaması ve analizinin rahat şekilde yapıldığı hemen her yer, veri tabanı yönetim sistemi olarak tanımlanabilir. Bankalar, okullar, bir ürün veya hizmet satan kişiler ya da ilgili yerlerin insan kaynakları bu veri işlemleri ile ilgilenmektedir. Dolayısıyla veri tabanı yönetim sistemleri gündelik yaşamda pek çok yerde karşımıza çıkabilmektedir.
Veri tabanları tek tip değildir. İçerisinde sakladığı verinin tipi ya da veriye ulaşıma verilen izne göre birkaç türe ayrılır. Bu veritabanlarını sıralamamız gerekirse:
Bildiğimiz en eski veritabanı modelidir. Bu model içerisindeki tüm veriler bir ağaç usulü ile saklanmakta ve muhafaza edilmektedir.
Yapı olarak hiyerarşik veritabanına çok benzer. Sadece zamanla hiyerarşik veritabanının verilen komutlar için yetersiz kalması ya da artık kullanılamaması gibi durumlarla daha karışık hale getirilmiş versiyonu olarak tanımlanabilir. Bu sistemin içerisinde birden fazla birbiri ile bağlantılı ağaç bulunmaktadır.
İsminden de anlaşılabileceği gibi bu veritabanı matematikte var olan ilişki teorisinden esinlenerek yapılmıştır. Bu veritabanı bir tablo şeklinde verilmektedir. Tabloda satırlar bilgi sütunlar ise bilgi alanı anlamına gelmektedir.
Yapılandırılan en yeni veritabanı modellerinden bir tanesidir. Temelini nesneden alır ve nesneye göre şekillenir.
Veri tabanları kullanıcıya sundukları imkanlara ve erişim metotlarına göre farklı kollara ayrılmışlardır. İşlevsellik bakımından en tercih edilebilir olanı kişilerin hangi alanlarda daha yüksek performans beklediğine bağlı olarak değişiklik gösterebilmektedir. Veri tabanı çok çeşitlidir. Ancak bunlardan bazı sistemler ön plana çıkmaktadır. Veri tabanı yönetim sistemleri arasında veri yönetimi konusunda öne çıkan birkaç veritabanı mevcuttur. Bunları:
Bunlar dışında var olan veri tabanı yönetim sistemleri için kişilerin kendi istek ve ihtiyaçları doğrultusunda mevcut seçenekleri incelemesi gerekmektedir. Hepsini veritabanı incelemek, arşivlemek ve benzeri konularda kullanabilirsiniz. Bununla birlikte az çok değişiklik gösteren özellikleri bulunmaktadır. Kullanıcı ihtiyaçları ve sistem performansını deneyerek test edebilirsiniz.
Bir şahıs ya da işletme verileri topladıktan sonra zaman içinde veri tabanı ile ilgili sorun ya da istekleri doğrultusunda buldukları verileri işlemlere maruz bırakmak isteyebilir. Verilerden alacağınız maksimum memnuniyet için verileri belirli bir süzgeçten geçirmelisiniz. Bu sonuçlara göre ayrıştırılıp depo etmeniz gerekmektedir. Aksi durumda verileriniz pek işe yaramaz ya da kullanmanız çok uzun sürebilir. Bu kapsamda veri yönetimi için dikkat etmeniz gereken hususlardan biri de veri tabanı yönetim sistemlerinin ne iş yaptığıdır.
-Veri tabanında yer alan her bilgi birbirinden bağımsız olmak zorunda değildir. Bazı veriler birbiri ile uyumlu ve birbiri ile alakalıdır. Bu nedenle veri tabanı yönetim sistemleri bu uyumlu verileri bir araya getirir ve daha rahat kullanmanızı sağlar.
-Her şahıs ya da işletmenin kendisine ait bir veri tabanı düzeni bulunmaktadır. Bu süreç içerisinde veri tabanı yönetim sistemleri şahısların ya da işletmelerin kendine en uygun olan düzeni oturtmasını sağlamaktadır. Bu sayede tüm verileri kullanmak istediğinizde çok daha kişisel olur.
– Her veri kullanılamayabilir çünkü veriler parça parça olduğunda değil bir bütün halinde olduğunda kullanıma uygun yapıda olmaktadırlar. Bu nedenle veri tabanı yönetim sistemleri içerisindeki verilerin bir bütün halinde ve kullanılabilir olması gerekmektedir. Bazı durumlarda işinize yaramayacak olan verileri imha etmenizde de bu sistemlerden yararlanabilirsiniz.
– Şahıs ya da işletmelerin veri tabanının uygulanışını dizayn etmek ve uygulama aşamasına geçirmek de veri tabanı yönetim sistemi görevlerindendir.
– Arşivlenme veriler için temel bir sorun teşkil etmektedir. Bu nedenle verilerin toplanması ve düzenlenmesi kadar kullanılmış ya da işe yaramayan verilerin arşivlenmesinde de yönetim sistemleri büyük rol oynamaktadır.
– Veri tabanları siber saldırılara oldukça açıktır. Bu nedenle veri güvenliği için tüm bu verilerin depolanmasının çok iyi seviyede korunması gerekmektedir. Veri tabanı yönetim sistemleri verilerin güvenliğini sağlamak konusunda da işletmelere maksimum düzeyde yardımcı olmaktadır. Her yönetim sisteminin bu konuda kendine göre önlemleri bulunmaktadır. Şahıs ya da işletmeler tüm bu kriterleri göz önünde bulundurmalıdır.
İşletmeler çoğu zaman belirli bir konu üzerinde verilere ihtiyaç duyarlar. Her işletme verisini depolamak zorunda değildir. Bunun için işletmeler veri tabanı yönetim sistemleri aracılığı ile başka veriler bulabilirler. Bu sayede buldukları verileri kullanabilirler. Bu işletmelerin hem zamandan tasarruf sağlamasını hem de daha az bütçe ayırarak daha fazla veri toplamasını mümkün kılmaktadır. Buna ek olarak gerçekleştireceğiniz projenin plan ve tasarımını yapmak konusunda da bu sistemlere güvenebilirsiniz.
Veri depolayan bu sistemler aynı zamanda veri analizi de yapabilmektedir. Veri analizi bir işletmenin olmazsa olmazlarındandır. Mevcut durumlarını öğrenmek ya da alacakları ivmeyi hesaplamak için veri analizine ihtiyaç duyarlar. Veri tabanı yönetim sistemleri bu hizmeti kolaylıkla vermektedir. Daha sonra bunu yetkili bölüm ya da kişiye rapor halinde iletebilmektedir.
Veri tabanını kullanacak ve bu doğrultuda çalışacak olan sistem ya da işletmeler, daha çok probleme çözüm odaklı bir yol izlemelidir. Veri konusunda herhangi bir basamakta oluşabilecek çok sayıda problem bulunmaktadır. Bu problemlerin neredeyse tamamını çözmek için çaba sarf eden bir yönetim sistemi hem işletmeler hem şahıslar için çok daha iyi olacaktır. Bu sayede verilere ayıracağınız zamandan ve maliyetten tasarruf etmeniz mümkün olur.
Veri tabanı sanal ortam içerisinde;
Bu verilerin düzenli şekilde çalışabilmesi için bir sisteme ihtiyaç vardır. Şu anda aktif olarak çalışan pek çok veri tabanı sistemi bulunmaktadır. Bu nedenle özellikle işletmeler verilerinin toplanması ya da kullanımı aşamasında bir sorun yaşamamak adına sık sık veri tabanı sistemleri tercih etmektedir. Bu sistemler sadece verilerin daha rahat kullanılmasını değil aynı zamanda çok daha güvenli bir şekilde depo edilmesini de sağlamaktadır.
Veri tabanı sistemlerinin mantığı veri tabanından veri tabanına değişmektedir. Bazıları yukarıda örneğini verdiğimiz gibi ağaç modülünü kullanırken bazıları tablo, bazıları ise nesneleştirme metodunu kullanmaktadır. Bu nedenle işletmeler kendi verilerinin hangi kapsama girdiğini kavradıktan sonra kendilerine en uygun olan veri tabanı yönetim sistemini tercih etmelidir.
Veri tabanı sistemleri içerisinde yapılandırma ve sorgulama seçenekleri de bulundurulmaktadır. Yani kişiler ya da şirketler ellerinde olan verileri bu sistemler üzerinden rahatlıkla veri yapılandırması ile yapılandırabilirler. Yahut diğer verilerle arasında bir karşılaştırma veya tarama yaparak bilginin doğruluğunu teyit edebilmektedirler. Bu sayede hem şirketler çok daha realist bilgiler ve verilerle çalışmakta hem de tüketici ya da verilerini paylaşan kişilere çok daha uygun ürün veya hizmet verilebilmektedir.
Veri paylaşım sistemleri sanal sunucu ortamları oluşturulduğundan beri var. Bununla beraber yine bu sunucular var olduğu sürece veri tabanı sistemleri varlığını sürdürmeye devam edecektir. Bu nedenle işletmelerin minimum harcama ile maksimum verimlilikte veriler alabilmesi ya da bu verileri en hızlı ve en güvenli şekilde depo edebilmesi için güvenilir bir veri tabanı yönetim sistemi ile çalışması gerekmektedir. Tüm veri işlemleri hem şahıslara hem de işletme sahiplerine çok daha fazla memnuniyet veya satış/ hizmet artışı ile geri dönüş yapmaktadır. Bugün neredeyse tüm işletmeler veri depolama ve kullanma işlemlerini yapmaktadır.
Sonuç olarak işletmeniz için veri tabanı yönetim sistemleri büyük bir önem taşıyor. Siz de verilerinizi kontrol altında tutmak ve zamandan tasarruf ederek işletmenizin kâr etmesini sağlamak istiyorsanız MachBEE ile tanışmalısınız. Ayrıcalıklı işlemleri ve özellikleri ile bu sistem tam olarak firmanızın ihtiyacı. Detaylı bilgi almak için bize ulaşmanız yeterli.