Üretim alanında hızlı bir şekilde gelişen teknolojiye yetişmek oldukça önemlidir. Otomasyon sistemleri ne kadar hızlı olursa rakip firmaların o kadar önüne geçilir. Bu yüzden gelişmiş bir otomasyon sistemi kullanmak üreticiler için önem taşır. Üretimde bilgisayar temelli otomasyon sistemine geçilmesi hızlı ve kaliteli üretimi artırmıştır. İnsan gücüyle çalışmaya devam eden firmalarda üretim hızı ve miktarı düşüktür.
Endüstri alanında üretim otomasyonu insan gücüyle yapılması mümkün olmayan işlerin kolaylıkla ve hızlı bir şekilde yapılmasına olanak sunar. Aynı zamanda işçi masrafları da azalmış olur. Otomasyon sistemleri için yüksek ücretler ödenmesine ihtiyaç yoktur. Bu durum firmaların tasarruf yapmasına yardımcı olur.
Sağladığı avantajlar göz önüne alındığında üretimde bilgisayar temelli otomasyon kullanımına en çok endüstri alanında rastlıyoruz. Üretimlerini daha hızlı ve güvenilir şekilde yapmak isteyen firmalar sadece bilgisayar ekranına bakarak kontrollerini sağlayabilir. İhtiyaç duyulduğu anda hızlı bir şekilde müdahale edebilir. Bu sistemlerle birlikte firmaların üretimi büyük ölçüde artar ve kar etmelerine katkıda bulunulur.
Fabrika otomasyonu üretim sektöründe insan iş gücünü azaltmayı hedefler. Manuelden dijital kontrol sistemlerine geçiş yaparak üretimde yüksek verim elde etmek istenir. Fabrika otomasyonu kullanılarak firmaların sektörde öne çıkmaları amaçlanır. Fabrika otomasyonuyla birlikte üretimin her aşamasını kontrol etmek mümkündür. Bu sistemle fabrikada farklı prosesler birbirleriyle iletişim kurar. Ürün girdi ve çıktıları arasında uygun şekilde ilişki kurulur.
Fabrika otomasyonuna geçilmesinin birçok faydası vardır. Eski yöntemlerle karşılaştırıldığında üretimde bilgisayar temelli otomasyon sisteminden yararlanmak üretim hızını oldukça artırır. Özellikle insan faktöründen kaynaklanan hata payını en aza indirir böylece ürün kalitesi artırılır. Herhangi bir sorunla karşılaşıldığı zaman bu sorunlar hızlıca tespit edilip önlenebilir. Fabrika otomasyonu problemlere hızlıca çözüm bulunmasını sağlar.
Son zamanlarda bu sistemlerin sıkça kullanılmasıyla birlikte iş gücü en aza indirilmiştir ve otomatik olarak gerçekleştirilen üretim fazlalaşmıştır. Üretimde otomasyon sistemlerini kullanmak hızlı ve ekonomik üretim için olanak sağlar. Firmalar bu sistemle kısa zamanda en kaliteli ve az maliyetli üretimi yapmayı hedefler. Değişen teknolojiye ayak uydurarak firmaların piyasa rekabetinde güçlü olmasına yardımcı olur.
Bir fabrikada otomasyon sistemlerinden yararlanılıyorsa sadece bilgisayar ekranına bakarak ürünün işleyişini, arıza olup olmadığını, ürün miktarını ve malzemelerin nasıl kullanıldığını görmek mümkün. Günümüzde imalat, inşaat, elektrik-elektronik, tekstil, sanayi, geri dönüşüm gibi birçok sektörde otomasyon sistemlerinden yararlanılır.
Fabrikalarda otomasyon sisteme geçildikten sonra pek çok avantaj elde edilmiştir. Otomasyonun artmasının en önemli faydalarından biri hatasız ve tek tip üretimin sağlanmasıdır. Üretim esnasında kullanılan ham madde otomasyon sayesinde doğru bir miktarda kullanılır. Böylece israf önlenir.
Sistemin uzaktan kontrol edilebilmesi en önemli avantajlarından biridir. Bu işlemi evinizden bile yapmanız mümkün. Üretimde bilgisayar temelli otomasyon sistemine geçmek üretim sırasında herhangi bir problemle karşılaşıldığında hızlı bir şekilde müdahale edebilmeye olanak sağlar. Sistemin detaylı olarak raporlama sunması da takibi oldukça kolaylaştırmaktadır.
Üretim oranını artırmak için üretimde bilgisayar temelli otomasyon sistemlerine ihtiyaç vardır. Otomasyon sistemleriyle daha hızlı bir şekilde üretim gerçekleştirilir ve zamandan kazanılır. Makinenin işlem süresi daha kısa sürer. İşçiler tehlikeli ortamdan uzaklaştırılmış ve risk almamış olur. Çünkü üretim yapılan ortamlar yüksek ısıya sahip olabilir. Çalışan kişiler kimyasallara ve radyasyona maruz kalabilirler, otomasyon sistemiyle bu risklerin önüne geçilmiş olur.
Dünya üzerindeki nüfus artışıyla birlikte ihtiyaç duyulan kaynaklar tükenmekte ve daha fazla ürüne gereksinim duyulmaktadır. Bu kadar talebi karşılayabilmek hızlı bir üretim sistemi gerektirir. En kısa sürede en fazla ürünü elde edebilmek için üretimde otomasyon sistemlere ihtiyaç duyulur. Bu sistemlerle daha küçük olan fabrikaların sistemli bir şekilde çalışıp daha fazla ürün üreterek, büyük işletmelerle aynı konuma gelmesi mümkündür.
İnsan gücüyle çalışırken koordine olmak oldukça zordur. Ürünlerin üretiminin belli bir miktarda ve belli bir zamanda hazır olması beklenmektedir. Üretimde bilgisayar temelli otomasyon kullanmak hızlı bir şekilde koordine olunmasını sağlar. Bu şekilde doğru zamanda doğru ürün elde edilir.
İnsan kontrolü eşliğinde üretim araçlarıyla iletişim içinde olan otomasyon sistemleri işletmeler için globalleşmenin bir yoludur. Hızlı ve koordineli bir şekilde çalışırlar. Düzenli olarak kontrol edilme imkânı vardır. Üretimde bilgisayar temelli otomasyon sistemleri bütün bu özellikleriyle üretim yapan işletmelerin dünyaya açılmasını sağlar. Pazar alanında müşterilerin talepleri karşılanır. Böylece şirket hedeflerini kısa zamanda gerçekleştirebilir.
Ürün çeşidine ve sayısına göre farklı otomasyon çeşitleri vardır. Bu çeşitler şunlardır:
Sabit otomasyonu transfer hatları örnek gösterilebilir. Esnek değildir. Programlanabilir otomasyon çeşidinde işlem program tarafından takip edilir. Esnek otomasyon ise programlanabilir otomasyonun daha gelişmiş versiyonudur. Piston kafası üretimi örnek verilebilir. Fiyat olarak daha yüksektir.
Otomasyonun iki farklı seçeneği mevcuttur. Bunlar yarı ve tam otomasyonlardır. Toplam işin paylaşım yüzdesine göre yarı veya tam otomasyon sistemi kullanılır. Eğer otomasyon sisteminde insan gücü yoğunsa yarı otomasyondur. Makineler yoğunsa tam otomasyon sistemleri kullanılır.
Üretimde bilgisayar temelli otomasyon sistemlerinden neredeyse her sektörde yararlanılmaktadır. En bilinen otomasyonlar şunlardır:
Otomasyon çeşitleri hizmet amacına göre ayrı ayrı programlanır. Ölçümler bazılarında bir sensör kullanılarak yapılır. Bazılarında ise sıra kontrolünü kapsayan geri besleme kontrolü türleri vardır.
Otomasyon son zamanlarda hayatımızın önemli bir parçası haline gelmiştir. Otomasyon çeşitliliği zaman ilerledikçe artmaktadır. Bir yandan kontrol otomasyonları da gelişim göstermektedir. Çoğu iş sektöründe endüstriyel otomasyon sisteminde robotlar ve bilgi teknolojileri gibi kontrol sistemlerinden yararlanılır.
Üretimde bilgisayar temelli otomasyon kullanımı elektronik, bilgisayar ve mekanik uygulamalar içeren bir teknolojidir. Bu teknoloji otomatik makine ve montaj takımları, endüstriyel robotlar, depolama sistemleri, otomatik tarama sistemleri, geri besleme kontrolü, veriler için bilgisayar sistemleri ve karar verme özellikleri içermektedir. Otomasyon ürünleri arasında şunlar bulunur:
Otomasyon sistemlerinde kullanılan ürünler bu sistemlerin sağlıklı bir şekilde çalışmasına katkıda bulunuyor. Yönetim, denetleme ve haberleşme gibi istenen işlemler bu ürünler aracılığıyla gerçekleştiriliyor.