Otomasyon sistemlerinde kullanılan PLC, genellikle fabrikaların üretim bölümlerinde karşımıza çıkan cihazlardır. Bu cihazlar çalışma verimini oldukça artırmaktadır. Aynı zamanda makinelerin kontrolü gibi operasyonların denetlenmesinde de kullanılır. Normal bilgisayarlardan farklı olarak bu cihazlar birçok giriş çıkışa sahiptir. Tasarımlarından dolayı darbelere, sıcaklık farklarına ve elektriksel gürültülere karşı dayanıklılık gösterirler. Ayrıca bu cihazlarla insan gücünden tasarruf edilmesi sağlanır.
Programlanabilen Mantıksal Denetleyici anlamındaki PLC (Programmable Logic Controller), işlemlerin çok daha kolay bir şekilde yürütülmesini sağlamaktadır. Cihazlar endüstriyel alanda kullanılmak için üretilmiştir. Süreç ve sistemleri kontrol etmede rol oynar. Bu cihazlarla kısa bir zaman içerisinde daha fazla sayıda ve daha kaliteli ürün üretmek mümkündür. Üretim sürecinde hata payı da daha düşük olmaktadır. PLC kullanım alanları oldukça geniştir. Birçok avantaj sağlamasıyla birlikte özellikle üretim fabrikaları tarafından sıklıkla kullanılır.
PLC’ler fabrikalarda kullanılan makinelerin üretim hatalarını tespit etmede kullanılan cihazlardır. Aynı zamanda projelerde kullanılabilmesi için mikrokontrolcü kartlar bulundururlar. Bu şekilde farklı sensörlerden gelen verilere erişir ve bu verilerin kontrolünü sağlarlar. Bu cihazlar ile haberleşme, giriş, çıkış ve izleme sağlanır. Söz konusu cihazlar çok dayanıklıdır ve zor şartlarda bile çalışmayı sürdürürler. Nem, toz, sıcaklık ve darbe gibi dış koşullara karşı dirençlidirler. Dayanıklı yapıları her ortamda rahatlıkla kullanılmalarına olanak sağlar.
Cihazların kullanımı kolaydır ve az yer kaplarlar. Çok fazla kablo bağlantıları bulunmaz. Bakımları kolaylıkla sağlanır. Arızalanmaları oldukça zordur ve güvenilir cihazlardır. Giriş ve çıkış durumları rahat bir şekilde takip edilebilir. Üretim hızlı bir şekilde gerçekleştirilir. Özellikle çok karmaşık sisteme sahip olan makineler PLC’ler tarafından daha kolay kontrol edilir ve sinyallenir. Süreklilik ve hız artar. Birçok avantaja sahip olmasından dolayı kullanım alanları oldukça çeşitlidir.
Endüstriyel alanda kullanılmak için geliştirilmiş olan otomasyon cihazlardır. Bu sistemlerle meydana gelen olaylar ve değişimler tespit edilir ve operasyonlar sonrası sonuçlar sahaya yansır. Amaç bu cihazlarla birlikte verimin artırılmasıdır. Birçok farklı kullanım alanına sahip olan bu cihazların en sık veri yönetiminde kullanıldığını görürüz.
Veri yönetiminde sensörlerden yararlanılır. Sanayi alanlarında sıkça bu cihazlara rastlanmaktadır. Özellikle sanayinin aydınlatma, havalandırma, çimento ve tekstil gibi alanlarında kullanılmaktadır. Verilerin toplanması ve incelenmesi cihazlar sayesinde gerçekleştirilir.
Süreç denetimi PLC kullanım alanları arasındadır. Bu cihazlarla makinelerin çalışma şekli kolaylıkla kontrol edilir. Bazı fiziksel parametrelerin denetlenmesi sağlanır. Makineler çalışır pozisyondayken hız ayarları, basınç ve sıcaklık, ağırlık, debi kontrol edilmektedir. PLC’nin en sık kullanıldığı alanlardan biri de sıra kontrolüdür. Cihazlar sıralı çalışma özelliğine sahiptir. Bu özelliklerinden en çok konveyör ve paketleme makinelerinde, asansör denetim sistemlerinde yararlanılır.
Hareket kontrolü özelliğine sahip olan teknolojik cihazlar doğrusal ve döner hareket denetim sistemleri için idealdir. Bu alanda kullanılan makineler adımları denetler. Kartezyen robotlar, kauçuk, film ve dokunulmamış kumaş tekstil sistemleri kullanım alanlarındandır. Bütün bunlar dışında tarım, enerji, kimya sanayi, otomotiv, ambalaj ve imalat sanayide PLC’lerin kullanıldığını görüyoruz.
Endüstriyel sistemler bünyesinde çok fazla makine barındırır. Bu makinelerden bazılarının işleyişi kolaydır ancak bazılarının çalışma şekli oldukça karmaşıktır. Her bir makinede çeşitli sistemler, motorlar ve sensörler bulunur ama önemli olan bu cihazların birbiriyle uyumlu bir şekilde çalışabilmesidir.
Günümüzde rekabetin fazla olmasından dolayı otomasyon sistemlerini kullanmak avantajlı hale gelmiştir. Manuel olan sistemlerde istenen sonuç yavaş elde edilmekte ve hata payı artmaktadır. PLC sistemleriyle birlikte yapılması istenen işlem bu sistemle çok hızlı bir şekilde gerçekleştirilir. İçinde bulunan bölümlerle programlanarak verilen komutları kısa sürede gerçekleştiren bir sistemdir. Bu cihazlar görev dağılımı yapar. Zamanlamalarını kendi düzenler ve arızalandığı zaman arızalarını sinyalle belirtirler.
Özel amaçla kullanılan bir dijital bilgisayardır, endüstriyel PC olarak da adlandırılırlar. Endüstrinin neredeyse her alanında rahatlıkla kullanılabilmektedir. Günlük hayatımızda çamaşır makinelerinde, asansörlerde ya da trafik sinyallerinde kullanımına rastlamaktayız. Bu cihazlar hayatımızın birçok alanında bizlere kolaylık sağlar.
İnsan gücünü azaltmaktadır. Zaman tasarrufu sağlanır. En büyük avantajlarından biri önemli bilgileri iletirken süreci hem değiştirip hem de kopyalayabilmesidir. Değişen teknolojiye ayak uydurulmaya ve bu teknolojinin sağladığı hizmetlerden yararlanmaya olanak sunuyor. Pek çok sektörde üretim süreçleri ve bina sistemleri bu cihazlar aracılığıyla takip edilir ve gerekli kontroller sağlanır.