Nesnelerin interneti olarak adlandırılan loT, her geçen gün daha da gelişim göstermektedir. Hayatımızın birçok alanında bu teknolojiye rastlamaktayız. Endüstride kullanılan bu cihazların endüstri standartlarına uygun olması önemlidir. Endüstri alanında bu cihazlardan beklenen ilk özelliklerden biri zorlu çalışma şartlarına uyumlu olmasıdır.
Sistemlerin sürekli bir şekilde çalışabilir ve izlenebilir olmasını sağlayan loT cihazları aynı zamanda Endüstri 4.0 sistemlerinin kullanılabilmesini sağlar. Bu cihazlar fabrika ve tüm diğer endüstrilerde büyük tasarruf sağlamaktadır. Özellikle üretim alanında verimlilik, zaman ve maliyet tasarrufu sağlamalarıyla oldukça sık tercih edilir.
Bu teknoloji sayesinde birbirinden tamamen bağımsız olan makineler, fabrikalar ve tesisler birbirleriyle iletişim halinde olurlar. Veri analiz sistemi olan MES üretim alanından elde ettiği tüm verileri iletir. Toplanan veriler detaylıca analiz edilir ve bu şekilde loT teknolojisinin de katkısıyla gereksiz verilerle zaman harcanması önlenir.
Üretim alanında önemli bir yere sahip olan IoT bu alanda kaliteyi ve verimliliği artırır. Daha hızlı sonuç alınmasına yardımcı olur. Daha fazla sayıda ürün daha kaliteli bir şekilde ortaya çıkarılır. IoT’nin üretimdeki yeri oldukça önemlidir ve IoT’nin uygulandığı sektörler düşünüldüğünde akla ilk gelen üretimdir.
Üretim esnasında bu teknolojinin kullanıldığı makinelerden yararlanmak oluşabilecek sorunların kendi kendine tespit edilmesini sağlar. Çünkü bu makineler IoT’nin sunduğu imkanla kendini izleyebilir ve sorunları ön görebilir. Bu durum da hata sayısını en aza indirerek zaman kazanılmasına yardımcı olur ve üretimdeki verimliliği arttırır.
Makineler üzerinde meydana gelen tüm süreçler uzaktan anlık olarak kontrol edilebilir. Cihazlardan gerçek zamanlı izleme yapılmasıyla birlikte üretim sürecine en iyi şekilde hâkim olunur. IoT ile verimlilik sağlamak mümkündür çünkü MES ve IoT’den faydalanılarak yapılan herhangi bir üretimin oldukça fazla avantajı vardır.
MES ve IoT’nin hedefleri arasında öncelikle endüstriyel makinelerde erken müdahale ve çalışma performansında verimliliği artırma vardır. Çalışanların yapabileceği olası bir hata önlenmeye çalışılır. Üretimde hata oranını düşürmek amaçlanır. Ürün, makine ve personel arasındaki iletişim güçlendirilir ve bu da IoT ile verimlilik elde edilmesini sağlar.
loT, endüstri şirketleri için büyük avantaj sağlayan bir cihaz ağıdır. Nesnelerin interneti kuruluşlara birçok hizmet sunmaktadır. Yaygın olan faydalarından biri saha takibidir. Bu teknoloji iyileştirilmiş bir saha servisi sunar.
Sahadaki iş süreçleri yerleşik işlemciler ve sensörler aracılığıyla kolaylıkla izlenir. Bu akıllı cihazlarla birlikte doğru bir analiz elde edilir ve analiz sonucunda gerekli müdahaleler hızlı bir şekilde yapılır. Sahada büyük bir sorun meydana gelmeden önce IoT cihazları aracılığıyla takip edilir. Olası sorunlar önlenmesi geç olmadan tespit edilir. Böylece sorunlar tüketicileri rahatsız etmeden önce çözülmüş olur.
Sensörler sıcaklık, titreşim gibi dış koşullara karşı çok hassastır. Sahada optimal olmayan koşullar olduğu zaman sensörler harekete geçer. Bu şekilde çalışma koşullarında sorun oluşturabilecek faktörler en aza indirilmiş olur. Örneğin aşınma ve yıpranma sonucunda fabrika içinde bir sorun meydana geldiğinde sensörler aracılığıyla sorun bildirilir.
Birçok kullanım alanı olan IoT endüstride operasyonları yönetmek için oldukça başarılı bir sistemdir. Fabrikaların sahip oldukları varlıklarını uygun şekilde kullanması ve maliyetlerini azaltmasında etkili olan teknolojidir. Bu teknoloji sayesinde internete bağlı olan makinelerin uzaktan izlenmesi mümkündür.
Üretim verileri tek bir noktadan takip edilebilir. Bu sayede riskler kolaylıkla tespit edilir ve gereken iyileştirmeler zamanında yapılır. IoT fabrikalardaki işleyişin doğru bir şekilde analiz edilmesine olanak sunar. Daha hızlı kararların alınmasına ve doğru zamanda bu kararların uygulanmasına yardımcı olur. IoT’nin üretimdeki yeri sunduğu tüm katkılar düşünülünce oldukça önemlidir.
Endüstri alanındaki son gelişmelerle birlikte üretim teknolojiden faydalanarak yapılmaya başlanmıştır. Fabrikalarda akıllı geliştiricilerin kullanılması üretimi çok farklı bir boyuta taşımıştır. Üretim Yürütme Sistemi anlamına gelen MES, üretimde kullanılan araçların toplandığı çevrim içi bilgisayar destekli bir sistemdir. İlk kez 1990 yılında kullanılmaya başlanmıştır.
MES ile üretim sahasında anlık olarak veri toplanabilir. Veriler düzenlenir ve saklanır. Tüm verilere kolaylıkla erişilebilir. Detaylı planlama imkanıyla verimlilik ve kalite artırılır. MES hızlı bir sistemdir ve veri girişinde harcanan süre oldukça kısalır. Hazırlık ve tedarik aşamasının süresi de oldukça kısa hale gelir. Fabrika çalışanlarının verimliliği artar. Ürün kalitesi iyileştirildikçe üretimdeki verimlilik artar. IoT ile verimlilik sağlamak mümkündür çünkü bu teknoloji ile potansiyel sorunlar hızlıca önlenir ve üretim süreci daha az kesintiye uğrar.