İşletmeler için büyük öneme sahip olan ERP, Kurumsal Kaynak Planlama anlamındaki ‘Enterprise Resource Planning’ kelimelerinden oluşmaktadır. ERP, bir işletmenin bütün veri ve proseslerinin tek bir noktada toplandığı bilgi sistemleridir. ERP sistemi, donanımdan yazılıma kadar çok sayıda unsuru içerir. İşletmeler, bünyelerinde bulunan birçok fonksiyondan elde edilen verileri depolamak ve saklamak için birleştirilmiş bir veritabanı kullanmaktadır.
Bu sistemler işletmelerdeki mal ve hizmet üretimi için gerekli olan işgücü, malzeme ve makine gibi tüm kaynakların verimli bir şekilde kullanılmasını sağlar. Bütünleşik yönetim sistemlerinin genel adıdır. ERP sistemi, işletmenin tüm veri ve işlemlerini bir araya getirmeye yarar. Kullanımı oldukça kolay bir sistemdir. Bu sistemler bir işlem yapabilmek için bilgisayardaki yazılım ve donanımları kullanır.
Türkçeye Kurumsal Kaynak Planlama olarak geçen sistem, işletmelerin tüm kaynaklarını ve verilerini birleştirip çok daha verimli bir şekilde kullanılmasını sağlar. ERP kavramı, ilk başlarda sadece üretim için kullanılmış olsa da günümüzde geniş bir alana yayılmıştır. ERP sistemi, bir işletmenin çalışma alanına ya da adına bakmadan tüm işlevlerini kendi yapısı altında toplama gücüne sahiptir. Kâr amacı gütmeyen kuruluşlar, hükümetler, vakıflar gibi birçok varlık bu sistemi kullanabilir.
Sistem, ERP yazılım paketleri adı altında iki veya daha fazla yazılımın bir araya getirilmesiyle paket halinde de sunulabilmektedir. MachBEE, sistemin tüm paketlerini bünyesinde barındırır. Böylelikle tüm iş süreçleri tek bir yazılım ile gerçekleştirilir, takip edilir.
ERP, işletmenin farklı iş faaliyetlerini tek bir veri tabanı altında toplayarak tüm süreçleri yürütür. Finans, üretim, satış, malzeme stok, insan kaynakları, müşteri ilişkileri, bütçe, dış ticaret, bakım, kalite, satış sonrası gibi işletmenin yönetim bölümlerini içinde barındırır. Bu bölümlerin tüm süreçlerini yönetir. ERP sistemi ile işletmenin verdiği bütün hizmetler yüksek kalite standartlarında kayıt altında tutulur.
Sistem, işletmelerdeki farklı departman ve işler arasındaki uyumu sağlar. Süreçlerin eksiksiz ve doğru bir şekilde tamamlanmasına yardımcı olur. İşletmedeki tüm süreçleri standart hale getirerek işlemleri kolaylaştırır ve yalınlaştırır. Bu da işletmenin maliyetlerinde azalmaya ve zamanın verimli kullanılmasına destek olur. Hatalı girişler, veri kayıpları gibi işletmeler için olumsuz durumların olmasına engel olur.
ERP sistemi, işletmenin tüm verileri tek bir veri tabanında toplandığı için kolay, hatasız ve yüksek rapor alma imkanı sunar. Böylece işletmedeki işlemler kolayca görünür hale gelir. Bu da durum değerlendirme gücünü verir. Bu durum işletmede olan biten tüm süreçleri gözler önüne sererek hızlı bir şekilde işlerin ilerlemesini ve yönetim tarafından hızlı kararlar verilmesine olanak sağlar.
İşletmelerin her gün farklı bir ihtiyacı doğar. Onlar büyüdükçe sistemleri de büyür ve kontrolü zorlaşır. ERP çalışma sistemi de bundan dolayı oldukça geniş bir alanı kapsayacak şekilde geliştirilmiştir. ERP çalışma sistemi modüller üzerinden ilerler. Modüller aşağıdaki gibidir:
Satışa sunulmak üzere alınan bir ürünün ya da hammaddenin depoya girişinden müşteriye satışının gerçekleştiği ana kadar olan tüm süreçleri içeren modüldür. Malzeme yönetiminde stoklara ait bilgiler toplanarak işlenir ve raporlanır. Stoklarla alakalı tüm süreçler ERP sistemi ile kolaylıkla takip edilebilir.
Satış ve dağıtım modülü ürünün siparişinin alınması, üretimi, dağıtımı ve teslimatı gibi tüm süreçleri içinde barındırır. Yani tipik bir satış sürecinin tüm adımlarını takip etmeyi, raporlamayı mümkün kılar.
Kalite yönetiminde ürünlerle alakalı çeşitli prosedür ve talimatlar, teknik resimler ve belgeler, revizyon takipleri gibi işlemler bulunur. Böylelikle kalite standartları kontrol altında tutularak sorunlara engel olunur. Yanlış ya da eksik aşamalar sistem tarafından kolayca tespit edilir.
İnsan kaynakları yönetimi modülünde çalışanın işe alınma sürecinden itibaren tüm eğitimlerine ve kariyer planlarına kadar olan süreç bulunur. Çalışanlara dair olan tüm süreç ve bilgiler burada kontrol altında tutulur.
Bu modülde üretim planının tüm detayları ve süreçleri bulunur. Ürün tasarımı, talep yönetimi, malzeme ve kapasite belirleme gibi aşamalar yer alır. Üretimde ortaya çıkan hataların kontrolü, malzemelerin kullanımı, kapasite hesaplanması gibi işletmeler için oldukça değerli olan işlemler bu modül kapsamında değerlendirilir.
İşletmenin maddi kaynaklarıyla ilgili süreçler bu modül içinde yer alır. Borçlar, alacaklar, vadeli işlem kayıtları, çeşitli muhasebe işlemleri, bütçelendirmeler, sabit kıymetler gibi tüm finansal işlemler bu modül altında yer alır.
İşletme içinde ya da işletme dışında yer alan tüm katılımcıların içinde bulunduğu lojistik zinciri, bilgi akışı gibi süreçleri barındıran modüldür.
İşletmenin malzeme talepleri, gerekli firmalara ulaşılması, gerekli takip ve teslim aşamaları bu kısımda yer alır.
Genel olarak işlerini proje bazlı yürüten işletmeler için geçerli bir ERP sistemi modülüdür. Kaynaklar, maliyetler, satın alma gibi proje aşamalarına dair tüm belge bilgiler burada yer alır.
Müşterilere dair tüm süreç ve bilgiler bu modülde yer alır. Böylece müşteri ile alakalı ortaya çıkabilecek sorunlar en düşük seviyelerde seyreder. Müşteriler ile sağlıklı bir iletişimi mümkün kılar.
Tüm bu modüller, sistem içinde bir araya getirilir. Böylece kolaylıkla tüm süreçlerin takibi gerçekleştirilir. İşlemler basit bir şekilde halledilir. Süreçler eksiksiz, doğru bir şekilde ilerler. MachBEE ile bu süreçleri çok daha verimli bir şekilde yönetmeniz mümkündür.
ERP işletim sistemi, temel olarak ortak bir veri tabanı üzerinde tek bir veri şeması kullanımına dayanır ve buna göre tasarlanır. Sistem, düzgün biçimlendirilmiş ve temiz verilerin kullanılması amacıyla çalışır. ERP sistemi işletmelerin hedeflerine, iş süreçlerine uygun olacak şekilde düzenlenir. İşletim sistemi bunlara ek olarak veri tabanı ile uyumlu ve tutarlı UX/UI, otomasyon, iş süreci entegrasyonu, veri analizi gibi özellikleri içerir.
Burada işletmenin küçük, orta ya da büyük ölçekli olması da önem arz eder. İşletmeler için on premise ERP, bulut tabanlı ERP, hibrit ERP, açık kaynaklı ERP gibi işletim sistemleri kullanılmaktadır.
İşletmeler sürekli olarak bir değişim içindedir. Eklemeler, çıkarmalar, büyümeler, küçülmeler gibi çok sayıda değişiklik meydana gelir. Bundan dolayı kullanılan ERP sistemi bu özellikler göz önüne alınarak düzenlenir, bir sorun oluşursa iyileştirilir. Burada devreye deneyim girer. Sistemi bilmek, tanımak, nasıl daha iyi yürütüleceğini bilmek gibi hususlar önemlidir. Çünkü sistem yalnızca doğru ve işletmeye göre uygulandıysa başarılı olur.
ERP sistemini kurma ve iyileştirme çalışmalarında rol alan MachBEE, bu konudaki deneyimiyle hizmet vermektedir. Deneyimin, uzmanlığın değerli ve oldukça önemli olduğu bu konuda sorunsuz bir hizmet verir.
Şirketler ERP sistemi ile birçok olanaktan yararlanabilir. Çünkü sistem çok sayıda avantajı şirketlere sunar. Şirketler için oldukça önemlidir ve şirketlerin birçok işini görür. Sadece genel faydalar değil, aynı zamanda her sektör için ayrı ayrı faydalar sağlar. Şirketlerin karlılığını ve verimliliğini arttırmaya yarar. Düşük maliyetlerin yanı sıra gerçek zamanlı bilgilerin elde edilmesine yarar. İşlemlerdeki hatalarda azalmalar olur, bütçeleme süreç kısalır, finansal süreçler ise hızlanır.
Bilgi alma süreci, şirket içindeki iletişim ve bilgi akışı hızlanır. Müşteriler ile ilişkilerde iyileşme olur. Tüm süreçlere katkı sağladığı için aslında tüm işleri hızlandırır diyebiliriz. Tüm süreçleri bir sistem altında topladığı için büyük kolaylık sağlar. Şirkete dair tüm veriler bir arada bulunur, kolayca ulaşılır, raporlar ile görünür kılınır. Şirket süreçleri aksamaz, takip kolaylaşır, verimlilik artar. ERP sistemi şirketlerin bundan çok daha fazla alanda işine yarar.