Kurumların satın alma, proje ve risk yönetimi, muhasebe ve mevzuat sistemleri için kullandığı bir yazılım türüdür. Ayrıca bu yazılım türü bir şirketin ve kurumun günlük olarak iş faaliyetlerini yürütür ve yönetir. Kurumsal kaynak planlama içerisinde birçok iş sürecini de barındırır. Yalnızca bu iş süreçlerini bir araya getirmez aralarında bir veri akışı da sağlar.
Tarihsel olarak bakıldığında oldukça eskiye dayanan bir sistemdir. 2000’lere doğru kullanımı hızlı bir şekilde artan ERP internetin ve dijital teknolojilerin de gelişmesi ile evrilmeye devam etmektedir. Birçok işletmenin iş hedeflerinden olan kalite ve verimlilik için bilgi sistemlerinin iyi çalışması gereklidir. İşletmeye sağlanan bilgi akışı herhangi bir problem karşısında oldukça önemli olan hızlı karar verebilme ayrıcalığını sağlar.
Bir işletmenin ihtiyacı olan insan kaynakları, üretim, finans, satış, pazarlama ve satın alma gibi bölümlerinin tümünü tek bir sistem altında toplayan bir yazılımdır. Tüm bu farklı departmanların tek bir çatı altında toplanarak aralarında veri paylaşımının yapılmasını da sağlar. İşletme içerisindeki tüm bilgi ve veri akışını sağlayan bir yazılımdır. Kurumsal kaynak planlama (ERP) ile tüm iş süreçleri birbirine bağlanır ve veri akışının sağlanarak tüm işler sistematik bir şekilde yürür. Üretim, satın alma, sevkiyat problemleri ve muhasebe gibi tüm departmanlar arasında hızlı bir şekilde veri akışı olur. Şirket içerisindeki tüm süreçlerin tek bir elden yürütülmesi, sipariş alma, üretim süreci ve bu süreçteki finansal çıktılar gibi tüm süreç bu yazılım içerisinde işlenmektedir. Yalnızca sipariş veya üretim değil insan kaynakları departmanının da yönetimini yapmaktadır.
İşletmelerin tüm departmanları arasında bilgi akışı sağlayan ve tüm iş süreçlerini kontrol eden bir sistemdir. Kurumsal kaynak planlama (ERP) iş sürecini hızlandırır ve işin daha verimli olmasını sağlar. Daha verimli ve hızlı bir süreç ile işletme içerisindeki tüm aksaklıkların hızlı bir şekilde çözülmesi, iş gecikmelerinin ve sorunlarının önüne geçilmesi mümkündür. Aynı zamanda maliyeti de azaltır. ERP, insan elinden çıkacak işlerdeki tüm hataları öngörür ve problemlerin önüne geçer. Tüm bu süreç ile müşteri hizmetlerinin de kalitesi artmaktadır. Ayrıca çıkabilecek stok, üretim ve ulaştırma gibi problemlerin de önüne geçilir. ERP sistemi şirket içerisindeki tüm departmanları ve süreçleri birbirine bağlayarak tek süreç haline getirir. Hızlı bir şekilde olası tüm problemleri çözer.
ERP sistemi, kurumların tüm kaynaklarını ve çıktılarının bir yazılım ile dijitale taşınmasıdır. Bu sistem tam olarak verimlilik amaçlar. Şirket içerisindeki insan kaynakları, müşteri ilişkileri, stok, üretim ve satın alma gibi tüm süreçleri birbirine bağlar. Herhangi bir problem karşısında sorunun nerede çıktığını çok rahat bir şekilde tespit eder. Bundan dolayı tüm problem süreci hızlı, verimli ve düşük maliyetli olur. Çalışma prensibi tam olarak hız ve verimlilik üzerine kuruludur. Tüm iş- operasyon süreçlerinin tek bir sistem üzerinden takip edilmesini ve anlık şekilde güncellenebilmesini sağlar. Tek bir sistem ile tüm iş süreçlerini yönetmeyi sağlar. Şirketlerin tüm iş süreçlerini hızlandırıp kolaylaştırır. Tek bir sistem ve ara yüz ile şirket içerisindeki tüm süreci bir yönetim paneli ile yönetebilirsiniz. Veri, rapor gibi çıktıları hızlı bir şekilde ulaşırsınız.
ERP sisteminin çalışma prensibi tam olarak şirket ve firmaların tüm çıktılarını tek bir sistem üzerinde görmek ve bu şekilde verimliliği arttırmak üzerinedir. Her veri ve rapora sistem üzerinden kolaylıkla ulaşılabilme iş süreçlerinin yönetiminde zamanın verimli kullanılmasını sağlar. ERP sistemi ile şirket içerisindeki tüm departmanların ve verilerin birleşmesini sağlanır ve tüm sistem arasında hızlı bir bilgi, veri akışı gerçekleşmektedir.
İşletmelerin ihtiyaç duyduğu ERP sistemi birçok farklı modülden oluşmaktadır. Genellikle yazılım içerisinde gelen modüllerin kullanımı oldukça pratiktir. Bazen işletmelerin ihtiyaçlarına tek bir işlev ve modül yeterli gelmez. Kurumsal kaynak planlama sistemine ihtiyaç doğrultusunda birçok farklı ve kişiselleştirilmiş modül ekleyebilme şansı da vardır. Bu modüller arasında neler vardır;
ERP sistemi içerisinde paket halinde gelen modüller yanında bir de opsiyonel modüller bulunmaktadır. Şirketlerin ihtiyaçlarına ve isteklerine göre yeni modüller ve yeni yönetim süreçleri eklenip çıkarılabilmektedir. Opsiyonel olan modüller; bakım onarım modülü, tedarik zinciri modülü, bütçe yönetim modülü ve müşteri memnuniyet ve ilişkileri modülüdür.
Firma ve şirketlerin kullandığı kurumsal kaynak planlama sistemlerinin farklı modül, model ve yazılımları bulunmaktadır. Genellikle büyük yazılım firmaları tarafından geliştirilen bu sistem ile şirketler pratik bir şekilde şirket içi yönetimi sağlamaktadır. Peki, bu yazılım modelleri nedir?
İşletmelerin verimli ve pratik bir yönetim süreci ile geçirebilmeleri için bazı kurumsal kaynak planlama sistemlerine ihtiyaçları vardır. İşletmeniz için en uygun ERP yazılımını seçebilmek için şirket politikanızı, süreçleri, ihtiyaçları ve bütçenizi planlamalı ve ERP yazılımları arasında firmanız için en uygun olana yönelmeniz gerekmektedir.
ERP tek bir sistem ve yönetim üzerinden şirket içerisindeki tüm departmanları birbirine bağlayan ve pratik bir şekilde yöneten bir kurumsal kaynak planlama yazılımıdır. İşletmeler açısından bakıldığında tercih sistem içerisindeki modüller, kullanılacak model ve seçilen yazılım ile neredeyse tüm küçük, orta ve büyük şirketlerde kullanımı mevcuttur. Bunun yanı sıra hükümetler, vakıflar, kâr amacı güden ve gütmeyen tüm kurumlar ERP yazılımı kullanıp tüm sistemlerini tek bir panel aracılığı ile yönetebilmektedir. Oldukça geniş bir kullanım alanı vardır ve birçok şirket tarafından oldukça yaygın bir şekilde kullanılmaktadır.
Şirketlerin bilgi alma, yönetim ve süreçleri hızlandırmak adına kurumsal kaynak planlama sisteminden faydalanması uzun vadede oldukça büyük faydaları beraberinde getirmektedir. Birçok şirket için oldukça önemli olan ERP sisteminin faydaları ise şunlardır:
ERP yazılımının birçok faydası ve tüm süreçleri oldukça kolay bir yönetme yetisi bulunmaktadır. Sağladığı diğer yararları şu şekildedir:
Tüm bunlar ERP’nin faydalarıdır.
ERP sistemi şirket içerisinde dijital değişimlere ayak uydurmak ve departmanların tek bir elden yönetilerek süreçleri hızlandırmasında önemli rol oynar. Bu yolda şirket verimliliğini ve kârlılığını artıran bir sistemdir. Kurumsal kaynak planlama sistemi seçerken şirket politikasından iş geliştirme süreçlerine dek dikkate alınması gereken bazı kriterler bulunmaktadır. Bunlardan bazıları ise şunlardır:
Şirketinizi ERP sistemine ihtiyacı olup olmadığını sorguluyor olabilirsiniz. İş süreçlerini gözden geçirerek ve şirket politikası dikkate alınarak bir planlama yapılmalıdır. Şirket içerisinde hız problemi, veri akışında aksaklık ve müşteri hizmetleri aşamasında problemler yaşıyorsanız kurumsal kaynak planlama ihtiyacını sorgulayabilirsiniz. ERP yazılımına ihtiyacınız olduğunu gösteren bazı problemler vardır. Müşteri hizmetlerinde çıkan aksaklıklar ve müşteri ihtiyaçlarının karşılanamaması bunlardan biridir.
Geleneksel yöntemler ile müşteri memnuniyeti amaçlanıyor olabilir. Fakat günümüzde her şeyin dijitale dönüşmesi ve hata payının azalması ile geleneksel yöntemler oldukça atıl kalmakta ve ihtiyaçları karşılamamaktadır. ERP yazılımı ile müşteri hizmetleri modülü sayesinde eş zamanlı bir veri akışı gerçekleşmektedir. Bu sistem ile herhangi bir soruna çok kısa bir süre içerisinde çözüm bulabilirsiniz.
Bazen farklı departman ve sistemlerin arasında bilgi akışını sağlamakta zorluk oluşur. Bu durumda ERP yazılımına ihtiyaç vardır. Departmanlar arasında veri akışını sağlarken oldukça fazla zaman kaybedilir ve problem bu süreçte oldukça büyür. ERP yazılımı ile tüm bu süreçler birbirine bağlanıp tek bir sistem üzerinden kolay ve pratik bir şekilde kontrol edilir.
Şirket için rutin süreçlerin akması kısmında kurumsal kaynak planlama sisteminden yardım almak en doğru harekettir. İşletme içerisindeki üretim, finans, satış, stok ve insan kaynakları gibi departman süreçlerinin sistemli bir şekilde çalışmaması rutin süreçleri aksatmaktadır. Eş zamanlı olarak bilgi akışı sağlayıp raporlama yapan bir sistemin bu süreçlerdeki aksaklıkları kısa bir süre içerisinde bularak çözüme kavuşturur. Hatta bu sistem üretim süreçlerinde oluşacak hataları öngörerek doğacak problemleri engeller.