Günümüzde bir ürünün yaşam döngüsünü anlamak ve yönetebilmek için üretim yürütme sistemi gibi bir sisteme ihtiyaç duyulmaktadır. Ürünün gerçek zamanlı verileri, üretim bilgisi, sistemin doğru yürütüldüğü ve uyumluluk gereksinimleri de bu sistem içerisine dâhildir. Üretim yürütme bir planlama ve döngüden çok daha fazlasıdır, diyebiliriz.
Özellikle hammaddelerin ve ürünün kusursuz ve kısa bir süre içerisinde tam olarak üretim döngüsünü tamamlayıp dönüşümünü izlemek ve belgelemek için tasarlanmıştır. Üretimi yürütmek için sistem öncesinde ERP hakkında da bilgi sahibi olmak gereklidir. Çünkü kurumsal kaynak planlama olarak geçen ERP sistemi, bir firma ve işletmenin içerisinde ayrı olarak ele alınan tüm birimleri yazılım biriminde toplayıp ortak veri sağlayan sistemlerdir. Üretim yürütme sistemi ERP’nin tüm bu sürecine etki eder.
Günümüz rekabetçi pazarlarında bu sistem birçok işletme açısından oldukça fayda sağlamakta ve verimliliği arttırmaktadır. İnsan hatası olarak görülebilecek ve manuel tüm işlemlerin yerini alan bu sistem ile birlikte küresel pazarda rekabetin daha kolay hale gelmesi olasıdır.
MES (Manufacturing Execution System) olarak bilinen üretim yürütme sistemi bir hammaddenin ürün olma yolundaki sürecini belgelemek için kullanılan bir sistemdir. 1990’lı yıllarda kullanılmaya başlanan bu sistem ile üretim sürecinde ve üretim hattında çıkabilecek tüm problemlere karşı iyileştirme yapabilmek için karar verilir. Alınan veriler ile raporlar ve sürecin optimizasyonunu sağlanır. Bu optimizasyon ile birlikte üretim süreci daha kusursuz bir şekilde ilerler.
Kısa bir süre içinde verilerin raporlayıp merkeze gönderilmesi, çıkabilecek tüm olası problemlere karşı da alınacak bir önlemdir. Üretim yürütme sistemi ile performansın arttırılması, üretim sürecinin takibi, müşteri memnuniyeti, maliyetlerin azaltılması ve hammaddenin en doğru şekilde işlenmesi amaç edinilmektedir. Verileri toplayarak tüm üretim sürecine destek olunur. Tam olarak gerçek ve eş zamanlı veriler sunulur ve üretim değerlerine o an erişilerek üretim kontrol altında tutulur. Sürecin sürekli kontrol altında olması birçok açıdan farklı avantajlar sağlamaktadır.
Karmaşık ve uzun bir süreç olan üretim yürütme sistemi tüm bu üretim sürecini birbirine bağlayıp izleyen ve kontrol eden bir sistemdir. Üretim hattında çıkabilecek tüm problemleri çözerek bu sürecinde sorunsuz bir şekilde yürütülmesini sağlar ve süreç hakkında bilgi toplar. Üretim sürecinde problem çıkabilecek her alanın kontrolünden sorumludur. Çünkü süreç ile alakalı tüm verileri toplamalı ve verilerin anlamlı bir şekilde raporlanmasını sağlamalıdır.
Normal bir süreçte oldukça uzun olan bu işlem MES sistemi ile oldukça kısa bir süre içerisinde gerçekleşir. Malzemelerin izlenmesi, makinelerde çıkabilecek arızaların kontrolü ve iş emirlerini bir sistem ile düzenli ve kontrol edilebilir şekilde yürütmek üretim yürütme sistemi kapsamındadır.
Üretim sürecinde doğrudan kullanılan bir makinanın çalışmaması üretimi yürütmek için gerekli sistemler tarafından kontrol edilmektedir. Tüm bilgi ihtiyacını ve tüm bu süreci kapsamlı bir şekilde sistem raporlamaktadır. Bu şekilde herhangi bir kayıp, belge kaybı ve yanlış verilecek kararların önüne geçilebilmektedir.
Tüm ekipmanların izlenerek yönetilmesi, performansın maksimum şekilde artması ve kalite kontrolünün sağlanması üretim yürütme sistemi parçasıdır. Düzenli bir şekilde izlenerek performansın arttırılması ve sistemin kusursuz bir şekilde yürümesi bu sistemin kapsamlı çalışması ile alakalıdır. Üretim yürütme sistemi (MES) bazı fonksiyonları aşağıdaki gibidir:
Çevrimiçi ve eş zamanlı olarak sunulan bir sistem olan üretim yürütme sistemi bilgisayar destekli ve kontrol edilebilen bir sistemdir. İşletmedeki tüm sürecin takip edilmesinin ve eş zamanlı olarak raporlanmasının bazı amaçları bulunmaktadır. Tüm bu sürecin temel amaçları ise şunlardır:
Veri üretilen ve sürecin eş zamanlı olarak takip edilmesi gereken zamanlarda verilerin anlamlı hale getirilmesi ve bir araya getirilmesi süreci işletme açısından oldukça değerlidir. Çoğu zaman bilgisayar destekli ve yazılım kısmı ile birlikte çalışan çevrimiçi bir sistemin birçok faydası bulunmaktadır. Üretim yürütme sistemi, üretim sürecinde özellikle hammaddelerin ürüne dönüşmesi açısından desteklemesi, takip etmesi ve bunun sonucunda belgelemesi yönünden önemlidir. Bu açıdan sistemin iş ve üretim sürecine bazı faydaları bulunmaktadır:
Bir planlama ve kontrol sistemi olan üretim için yürütme sistemi kapsamlı bir şekilde verileri toplayıp anlamlandırarak üretim sürecinin optimizasyonunu ve kolay bir şekilde takibini sağlar. Optimizasyonun kısa sürede gerçekleşmesi şirket açısından oldukça olumludur.
Özellikle pazarda rekabeti tetikleyen ve bu rekabete katkı sağlayan her şeyin işletme açısından önemi büyüktür. Kapsamlı bir şekilde sürece bakacak olursak diğer birimler ile ilişkisi ve çalışma prensibi ortaya çıkar. Üretim yürütme sistemi ve işletme departmanları arasındaki ilişki aşağıdaki gibidir:
Üretim yürütme sistemi, sistem içerisinde üretim ve detaylı takibi, kalitenin yönetimi ve karşılaştırılması, mühendis ve operatörlerin izlenmesi, ERP ile entegrasyon sağlanmasına vesile olur.
Üretim sürecinde tüm verileri toplayarak sürecin sorunsuz ve kusursuz geçmesi adına çalışır. Bu süreçte eş zamanlı veriler toplayarak süreci optimize ederek ve verimliliği arttırır. Üretim merkezinden eş zamanlı veri toplar, verileri düzenleyerek bir veri tabanında saklar ve planlama, mühendislik departmanlarına bilgi aktararak sürecin kusursuz bir şekilde ilerlemesini sağlar. Üretim yürütme sistemi bu süreçte birçok farklı avantaj sağlamaktadır:
Oldukça fazla avantajı olan bu sistem yalnızca kendi başına çalışarak tüm bu fayda ve avantajları sağlayamaz. Kurumsal kaynak planlama olarak bilinen ERP sistemi ve planlama sistemleri (APS) ile uyum içerisinde olmalı ve birçok departman ile eş zamanlı şekilde çalışmalıdır.
İşletme tarafında gözlemlenen bazı hatalar ve yürümeyen işler sonucunda çözüm bulmak ve olası sorunların çıkmasını önlemek amacıyla üretim yürütme sistemi (MES) kullanılması gerekmektedir. İşletmeler için bir tercih değil neredeyse ihtiyaç haline gelmesiyle birlikte bir zorunluluğu dönüşmüş durumdadır. Aşağıda maddeler halinde açıklayacağımız durumlar işletmelerde varsa MES sistemine ihtiyaç vardır.
İşletmelerin üretim sürecinde karşılaştığı pek çok problem vardır. Bu problemlerin çözümlerini bulabilmek ve analizi adına yardım alınan bazı sistemler bulunmaktadır. Bu sistemlerden bir tanesi de üretim yürütme sistemi olarak bilinen MES sistemidir.
Sürecin kusursuz bir şekilde işlemesi ve üretim döngüsünü eş zamanlı olarak raporlayan ve çıkabilecek olası problemlere karşı koruma sağlayan bir sistemdir. Bu mükemmel sistem, üretim süreçlerini ve kapasitelerini en doğru şekilde kullanabilmek adına yardımcı olmaktadır. O halde bu sistemin ürece sağladığı katkılar şunlardır:
Üretim hattında iki farklı sistemin birbiri arasında köprü görevi görmesi sürecin verimliliğini ve optimizasyonu arttırarak sürece katkı sağlamaktadır. ERP kurumsal kaynak planlama anlamına gelmektedir. Kurumların içerisindeki muhasebe, satın alma, risk yönetimi ve proje yönetimi gibi günlük olarak takibinin yapıldığı bir sistemdir. Üretim yürütme sistemi (MES) ile entegre bir şekilde çalışması sürecin takibinin kolaylaşmasını ve verimliliğin artmasını sağlar.
Verilecek iş ve çalışma emirlerinin takibi adına bir veri toplaması yapar ve bunları anlamlı hale getirerek sürece katkı sağlar. Üretim hattındaki tüm problemlerin ve arızaların tespiti gerçekleştirir ve sebepleri ile alakalı detaylı bir şekilde analiz yaparak çözüm adına bir süreci başlatır. Bu süreçte veriler insanlarda değil makinelerden toplanacağı için hata payı ve sapma gibi durumlar yaşanmaz. ERP için bir köprü görevi gören bu sistem verilerin tümü analizi ve raporlanması ile sonuçlanır.
Özellikle Endüstri 4,0 ile birlikte dijital dönüşüme katılan ve büyümeyi hedefleyen tüm işletmeler için oldukça uygun ve pratik bir sistemdir. MES sistemi, üretim yapılan, üretim süreçlerinin bilinmesi ve analiz edilmesi gereken tüm işletmelerde kullanılmaktadır.
Üretim yürütme sistemi ile üretim aşaması şeffaf ve daha açık hale gelmektedir. Ürünün ve hammaddenin döngüsü boyunca planlama, kaynakların planlanması, üretim ve sonrasında sevkiyat alanlarında sistemden rahatlıkla faydalanmak mümkündür. Rekabetin yoğun olduğu küresel pazarlarda üretim sürecini sorunsuz bir şekilde ilerletmek mümkündür. Tam bu noktada üretimdeki verimliliği arttırmak ve insan hatası olabilecek tüm hataların önüne geçmek, verileri hızlı bir şekilde toplayıp anlamlı bir şekilde analiz edip raporlamak için MES sistemi rahatlıkla kullanılabilmektedir.