Yapay zekâ; insan zekasına sahip gibi davranarak elde ettiği veriler ile kendisini geliştirme özelliklerine sahip sistem ya da makinedir. Yapay zekayı bir başlık altında incelemek doğru olmaz. Makine öğrenimi ve derin öğrenme gibi terimler de bu zekâ türünü oluşturan terimlerdir.
Bu zekâ sistemleri; insanın zekâsı ile ilişkili planlamalar, öğrenmeler, akıl yürütmeler, sorun çözmeler, algılama özelliği, hareket ve de manipülasyon gibi davranışlar da gösterebilir. Bilim ve bilişim sektöründe ise yapay zekayı tanımlamak için İngilizcesi artificial intelligence olan Al kısaltması kullanılmaktadır. Peki, yapay zekanın önemi nedir?
Teknoloji ilerledikçe hem insanlar hem de makinelerin üretimleri artış göstermiştir. Bu durumda şirketlerin bu verilere dayanarak bazı kararlar almaları da zorlaşmıştır. Bu durumda ise yapay zekâ gündeme gelmektedir. Bu zekâ sistemi, bilgisayar öğreniminin temelini öğrenerek karar verme süreçlerinde insan rolünü üstlenir. Böylelikle insan çalışanların yerini robot çalışanlar alır. Yapay zekanın sisteminde iş sürecinde iyi kararlar almak için kombinasyonlar ve permütasyonların hesaplamaları yapılır. Böylelikle insanların iş yükünü hafifleterek bazı işleri kendileri üstlenmiş olur. Yapay zekâ uygulamalarının sadece endüstriyel değil, pek çok alanda sağladığı faydalar bulunmaktadır:
Üretim yürütme sistemi ilk olarak 1990’lı yılların başlarında kullanılmaya başlanan bilgisayar destekli bir sistemdir. Üretim işlemlerini etkince organize edebilmek için sağlanan bilgi sistemi olarak da açıklayabiliriz. MES üretimi kapsamında kullanılan yöntemler ve araçlar online sistemiyle veri akışının kullanıldığı bir bilgi sistemidir. Veri akışının dışında temel görevlerinden yönetim ve izleme aşamalarını da kontrol eden yapılardır. Üretim yürütme sistemi (MES) yapısı aynı zamanda kendini kontrol eder. Bu sistemler ile üretim performansı yükseltilerek, en doğru şekillerde uygulanır. Peki MES yapısının işlevleri nelerdir, yapay zekâ ile nasıl bir ilişkisi bulunur?
Üretim yürütme sistemleri yapısı gereği geniş bir yelpazeye sahiptir. Sipariş kontrolü, üretimin detayları ve de belgeleme alanlarını kapsamaktadır. Bunun dışında:
Kalite kontrol görevi ile üretim aşamasındaki ürünlerin kontrollerini ve gelişimlerini kontrol eder. Bakım yönetimi ile düzenli bakım planları ve üretim aşamasında ortaya çıkabilecek engelleri ortadan kaldırır.
Üretimin tüm aşamalarının değerlendirilmesi ve verilerin elde edebilmesini sağlar. İş gücü yönetimi ile ekipmanların ve çalışanların niteliklerini en faydalı şekillerde kullanır. Ürünlerin takibini yaparak üretim aşamasındaki süreyi gözlemler. Üretim hattını ve çalışanların üretim zamanı etkinliklerini en üst düzeylere çıkartır.
Durum analizi ile anık bilgilere ulaşır, verimlilik ve etkinliği ölçer. Raporlama yaparak durum analizinde gözlemlediği bilgileri kolayca raporlar. Peki bunca işin yapılmasında yapay zekâ nasıl etkili olur? MachBEE sisteminin üretim yürütme sistemindeki rolü nedir?
Üretim yürütme sistemlerinde pek çok işlevin ve görevin olduğunu yukarıda da belirtmiştik. Bu kadar fazla işlemin çalışanlar tarafından yapılması ve kontrol edilmesi kimi zaman iş verimini azaltabilir. Bu tür durumlarda ise makine öğrenimi ve yapay zekâ devreye girmektedir.
Yapısı gereği aynı işi aynı anda yapabilme kapasitesine sahip bir mekanizmadır. Bu sistemler üretilirken belirli olasılıklar ve permütasyonlar hesaplanılır ve bu şekilde çok işlevli bir mekanizma ortaya çıkar. Yapay zekalar aynı işleri birbiri ile karıştırmadan aynı anda yaparak hem zamandan tasarruf ederken hem de iş gücünü hafifletmektedir. Makine gücü üretim sektöründe oldukça faydalı bir etkendir.
2018 senesinde üstün yetenekli mühendisler tarafından geliştirilmiş olan MachBEE bir yapay zekâ sistemidir. Bu sistem sayesinde üretim sahasında üst seviye verimliliğe kontrollü bir şekilde ulaşabilirsiniz. MachBEE ile bağımsız tüm üretim sahalarında üretim verimliliğini arttırabilir ve iş yükünüzü hafifletebilirsiniz.