Endüstri 4.0 döneminin başlamasıyla birlikte akıllı üretim süreçleri ön plana çıkmıştır. Rekabet gün geçtikçe artmakta ve firmalar teknolojik gelişmelere ayak uydurmaya çalışmaktadır. Başarılı bir üretim için etkili bir üretim ağına sahip olmak büyük önem taşır. Başarılı bir üretim için iş makineleri, stok durumu, kalitenin kontrol edilmesi, bakım ve onarım dikkate alınır. Ancak veri toplama da üretim için bir o kadar önemlidir. Makinelerden veri toplama süreci ne kadar detaylı ve doğru bir şekilde gerçekleştirilirse kaliteli bir üretim o kadar mümkün olur.
Uygun donanımlar ve uygun yazılımların olması veri toplama işleminin kolaylıkla yapılmasını sağlar. Makinelerden veri toplama işleminin gerçekleştirilebilmesi için makinelerin veri toplamaya uygun olması gerekir. Veri toplama işlemi yapılırken iyi bir planlama gerekir. Bu süreçte ihtiyaçların ne olduğu net bir şekilde tespit edilmelidir. Üretici firmaların bu hizmeti sağlayan firmalarla iş birliği içinde olmaları önemlidir. Bu şekilde yaptıkları yatırımın karşılarını alacaklardır.
Üretimin etkin bir şekilde yönetilmesi için veri toplama sürecine odaklanılması gerekir. Üretimde gelişen teknolojiden yararlanan firmalar eski yöntemleri uygulayanlara göre öne geçmektedir. Makinelerden veri toplama üretimin doğru bir şekilde takip edilmesini, verilerin toplanmasını ve raporlanmasını sağlayarak üretimi en kaliteli hale getirecektir.
Üretim veri toplama sistemleri üretim sahasında bulunan makinelere entegre edilerek dokunmatik ekranlar aracılığıyla tüm sürecin kaydedilerek raporlanmasını sağlayan sistemlerdir. Gerçek ve sağlıklı veriye hızlı bir şekilde ulaşmak üretimde sürekliliği ve verimi sağlamak için oldukça önemlidir. Özellikle otomatik sistemler, şirketlerin veri toplarken yaşaması mümkün olan eksiklikleri ortadan kaldırır. Manuel olarak toplanan verilerde hata payı yüksektir, fazla zaman harcanır ve yanlılık olabilir.
Üretim veri toplama sistemleri üretimi yakından takip ederek verimliliği, kaliteyi ve performansı artırmayı hedefler. Bu sistemle üretim sahasındaki makineler ve cihazlar arasında iletişim kurulur. Üretim veri toplama sistemleri kullanılarak makinelerden;
Üretim komutlarına bağlı olarak bu veriler veri tabanına kaydedilir. Üretim veri toplama sistemlerinde genellikle veri kaydedici, veritabanı, işlem yöneticisi ve rapor oluşturucu bulunur. Bütün bu programlar tek bir sunucu üzerinde faaliyet gösterir.
Makinelerden veri toplama sayesinde hata payı en aza indirilir. Veriler çok daha doğru bir şekilde toplanabilir. Üretimle ilgili elde edilen bilgiler ERP ve MES gibi sistemlere aktarılabilir. Zamanlayıcılar kullanılarak işlemin bitiş süresi ve makinelerin ne zaman kullanılacağı hesaplanabilir. Üretim miktarı tespit edilebilir. Verimlilik raporlanarak değerlendirilebilir.
Saha operasyonu yürüten firmalar için sahadan veri toplama oldukça önemli bir işlemdir. Büyük küçük her firma için pazarlamanın en önemli faktörü hatasız veri toplamadır. Firmanın hatasız veri toplaması onu öne geçirecektir. Makinelerden veri toplama kadar yapılan işlemlerin anlık kaydedilmesi, doğru bir şekilde takip edilmesi ve değerlendirilmesi oldukça önemlidir.
Sahadan veri toplama, bir işletmenin yaptığı üretime dair önemli bilgiler sunar. Bu yöntemle iş makineleri ve sistemler uyum içinde çalışabilir. Bu sayede işletmede tüm işlemlerin kontrolü sağlanır. Meydana gelebilecek sorunlara hızlı bir şekilde müdahale edilebilir. Zarara karşı önceden tedbirli olunur ve zamandan tasarruf sağlanır.
Sahadan veri toplamayla birlikte değerlendirme işleminin gerçekleştirilmesi etkili çözümler elde etmeye olanak sağlar. Sahadan veri toplama için kullanılan cihazlar işletmenin üretim kapasitesini tespit eder. Verim durumuna bakar. Ne kadar süre çalıştığını belirler ve bütün bunları raporlar. Böylece üretimin miktarı, durumu ve ürünlerin üretim süresi hakkında en doğru bilgilere sahip olunur. Aynı zamanda kullanılan ekipmanlar, ham maddeler ve yardımcı maddelerle ilgili detaylı bilgi öğrenilir.
Yapılan işlemlerle birlikte üründen geriye kalan ne kadar kayıp olduğu belirlenir. İşletmelerin kâr edebilmesi için geriye kalan kayıp ve hurdalar önem taşır. Kayıpların doğru bir şekilde belirlenmesi bu kayıpların daha sonra değerlendirilmesine olanak sunar. Bir ürün üretilirken bu ürüne ne kadar zaman harcandığını bilmek ve oluşan kayıpları incelemek işletmelere fayda sağlar. Bu sayede daha karlı bir üretimin nasıl yapılacağıyla ilgili bir fikir elde edilmiş olur.
Sahadan veri toplamayı işletmenizde kullanabilmeniz için öncelikle bu yazılımı uygun bir şekilde kurmanız gerekir. Kurduktan sonra da doğru bir şekilde çalışıp çalışmadığını denetlemek önemlidir. Makinelerden veri toplama ile üretim kalitesi ve verimliliği artarak üretim süreci etkin şekilde yönetilecektir. Bu sistemlerle birlikte işletmenizde daha hızlı ve etkili sonuç almanız mümkün.
Siz de makinelerden veri toplama sistemleri hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak için MachBEE ile iletişime geçebilirsiniz. Böylece üretimde verimliliğinizi ve doğal olarak kârınızı arttırabilirsiniz.